Airside Pier Schiphol

A brand new pier will set the standard for the future of Schiphol. It is efficiently laid out, sustainable and it offers plenty of character and comfort for travellers. The new pier – which might be mistaken for a terminal, given all the facilities it will house – enables five narrow-body planes to board on one side and either six narrow-body planes or three planes of the largest size on the other side. Ballast Nedam was asked to implement this smart and attractive design.

For Dutch standards, this is an extremely large project. In total there is 53,000 m2 of room, divided over three floors, which allows travellers with different security statuses to be seperated. Also, it includes a total of eight gates and 57,000 m2 of paving to create a parking site for aircrafts. This all comes with a very strict deadline, which is why we have bundled our expertise and clout with Turkish TAV Construction who specialise in airports.


Smart project organisation

The construction process has specific requirements on safety and is also determined to be sustainable. We will accomplish this with a solid project organisation. A team of experienced workers, who are closely involved with the construction work, will discuss the progress with the client's project team once a week. In those meetings, we put priorities together, and discuss how to handle challenges and what materials and methods we will use. This strengthens our guarantee that we are making the right decisions, and it gives the client the control and flexibility to make any desired changes.


No nuisance

The large amount of air traffic and the many travellers will notice very little of our work. We are building the corridor that will connect the new pier to the existing airport on a nearby area. This will speed up the final installation with the least amount of nuisance. All deliveries are made to a quiet area of Schiphol, where we also coordinate the project together with the client. From there, we cautiously transport the material to the building site. The Rinze Hofstraweg, a route that is used quite frequently by Schiphol, divides the building site into a ‘landside’ and an ‘airside’ section. In order not to disrupt the restless traffic, we simply built a temporary bridge. This enables Schiphol to continue its business as usual.

Location

Schiphol, Amsterdam

Tags
  • construction
  • sustainable development goals
  • future proof
Project Information

Project Phase: In progress

Construction Time: 2018 - 2019

Characteristics: Sustainability according to LEED GOLD status

Client: Royal Schiphol Group

Market: Aviation

Partner: TAV Construction

Contract form: Build only

Global Goals