Renovation of a.s.r.'s Head Office

The a.s.r. office has been fully renovated into one of the most sustainable offices in the Netherlands

From a G to a sustainable A label

The design for the renovation of the 84,000 m² office has resulted in a new, green energy label for the insurer. Thanks to the renovation work, the building's energy label has improved from a G to a sustainable A label. Team V (formerly Meyer en van Schooten) came up with the design. This renovation was a complex and comprehensive project, mainly because large parts of the building remained in use while the premise was being refurbished. The Archimedes consortium – comprising Ballast Nedam and Kuijpers – was responsible for carrying out the work.

  • 84.000

    surface area

  • 98

    demolition waste recycled

Special feature: ‘open for business’ during the renovations

During the renovation work large parts of the building remained open for use by a.s.r. employees. This meant that the work had to be perfectly coordinated between a.s.r. and the consortium, as well as between the consortium and the subcontractors. To optimise the process, the consortium used supply chain integration and divided up the work into phases.

We tailored the work on the construction site to the primary process of a.s.r. itself. Thanks to an ongoing dialogue, a.s.r. knew where and when we would be undertaking which activities and we knew when we would be unable to work in certain areas. Every day, some 2,800 employees and 350 construction workers worked safely at a.s.r.’s head office during the project.

Special feature: BREEAM Excellent completion certificate

The head office of a.s.r. dates back to the 1970s and was in need of modernisation. From the point of view of costs and sustainability, renovating the building proved to be the best option. In the Schedule of Requirements, a.s.r. set out a concrete ambition in the area of sustainability. The company wanted to achieve an A energy label and a BREEAM ‘Excellent’ rating. We therefore decided to use sustainable materials and keep the environmental impact low. High quality of use was also a key consideration.

Ultimately, the design and completion received the BREEAM Excellent certification, which is the highest level of certification for existing buildings. This high standard was made possible thanks to a package of structural and electrical engineering measures, including:

  • Separating waste into more than six flows, which allowed for 98% of all the demolition waste to be recycled;
  • Replacing the concrete parapets with a glazed, climate-regulating façade, which resulted in the reduction of energy consumption as much more daylight can enter the building;
  • Using solar panels and heat/cold storage to ensure a sustainable supply of energy;
  • Installing climate-regulating ceilings with sprinkler installations.

More information?

Jochem van Uden

Commercial Director Ballast Nedam Building Projects

Jochem works with great passion and dedication on our iconic building projects. He knows better than anyone how to translate the wishes of the customer into all the expertise within Ballast Nedam. By managing expectations with a focus on the relationship, he creates sustainable partnerships.

Commercieel Directeur Jochem van Uden

Return to