A new transfer hall that connects Arnhem Centraal Station

Complex organic shapes and innovative techniques

Arnhem Centraal Public Transport Terminal

This project involved building a transfer hall linking the train station’s passenger tunnel to the bus station, bicycle parking, taxi rank and car park. We also built new office space with a gross floor area of 2,500 m². The public transport terminal was the final element of the Arnhem Centraal master plan, which had been under way in Arnhem city centre since 2000. A particularly special aspect of this project was UNStudio’s organic design, which was largely constructed using steel to achieve the unique curves.

  • 1,400

    concrete panels

  • 2.500

    new office space

Innovative ability

The organic shapes of UNStudio’s design for Arnhem’s public transport terminal added a certain amount of complexity to the construction process. No two curves are the same. It looks magnificent but presented a major challenge during the build. As a consortium, we discussed this matter at length with the client during the tendering period. The challenges we faced encouraged us to think outside the box. Originally, the plan was to construct the hall completely out of concrete. However, this presented a number of risks and was also an expensive option. Ultimately we decided to build the roof out of steel, by making use of shipbuilding techniques.

The steel shapes could be prefabricated, allowing certain risks to be reduced and controlled more easily. Using steel also made the structure much lighter. Concrete, the material originally envisaged, was used for part of the building. On the roof, for example, 1,400 concrete panels give the building an unusual appearance. Microbeton® developed a special, deformable mould system to allow the light, but double-curved, roof panels to be manufactured quickly and efficiently. This led to the project being honoured with the 2015 Dutch Concrete Award and the 2016 European Concrete Award.

Building in an inner-city area

Both Arnhem Centraal railway station and the trolleybus station remained open for use by passengers throughout the two-year construction period. We are used to tailoring our logistics plans to take the needs of many different users into account. By making use of temporary facilities and a phased construction process, as well as adapting passenger and visitor foot traffic flows, and modifying routes for construction traffic, we were able to keep the inconvenience to a minimum. Building without disruption is impossible, but we always informed affected parties in advance about potential inconveniences and the measures we were taking to minimise it. We remained in contact with stakeholders at all times to ensure their interests were taken into account.

More information?

Jochem van Uden

Commercial Director Ballast Nedam Building Projects

Jochem works with great passion and dedication on our iconic building projects. He knows better than anyone how to translate the wishes of the customer into all the expertise within Ballast Nedam. By managing expectations with a focus on the relationship, he creates sustainable partnerships.

Commercieel Directeur Jochem van Uden

Return to