The Green House - A Circular Pavilion

Constructed and run in full accordance with circular principles.

An immediate reason for the development of the pavilion is because the Central Government Real Estate Agency did not want its location to become a gap in the urban fabric. Instead, the Agency wanted the site to contribute to the vivacity and safety of the social environment. Therefore, it made the pavilion a component of the redevelopment of the former Knoop barracks, which is located adjacent to the site. Strukton, Ballast Nedam, Facilicom and Albron developed the ambition to build a circular pavilion, which would include a circular business case and operations.

A reusable pavilion

The Green House was built in such a way that it can be fully reassembled. In addition, we recycled as many materials as possible. The exterior wall panels, for example, have been sourced from the old Knoop barracks next door. In 15 years time, the pavilion can be moved to a different location, so the land could fulfill another purpose. This prepares both the land and the building for what the future holds.

Speedy construction

Erecting the reusable pavilion took three months, and so The Green House opened in the spring of 2018. The speed of the construction process resulted from the fact that its structure was designed to be fully reassembled, and because prefabricated elements and recycled materials were used. The exterior wall panels, for example, have been sourced from the old Knoop barracks, situated next to The Green House.

The Green House: an inspiring example for the circular economy

The pavilion serves as a source of inspiration for a new, circular economy over a period of 15 years, while also providing visitors with an exceptional experience through its hospitality industry, working/meeting spaces and sustainable innovations. This means that the pavilion will add immediate value to the surrounding area. The aim is for the pavilion to touch and inspire a broad audience, thereby contributing to widespread social engagement with circular ideas and activities.

Location

Utrecht

Project Information

Project Phase: Completed

Construction Time: 2017 - 2018

Function category: Circular development and operations

Global Goals